Sunday, October 9, 2016

Eroavaisuuksia lähihoitajan toimessa


Lähihoitajan toimenkuva on erilainen Ruotsissa kuin Suomessa.

Ruotsissa koulutus kestää vain 1,5 vuotta. Suomessa taas noin 2,5 vuotta riippuen millä linjalla olet ja mikä on pohjakoulutuksesi.

Suurin hämmästelyn aiheeni on lääkehoidossa. Lähihoitajat eivät jaa lääkkeitä mitenkään esim. dosetteihin. Lähihoitaja EI saa antaa MITÄÄN lääkkeitä potilaalle ilman, että kysyy ensiksi sairaanhoitajalta. Eli jos potilas valittaa kipua, niin lähihoitaja ei saa antaa edes tavallista parasetamolia (Pamol). Tai jos vatsa on kovalla, niin lähihoitaja ei saa antaa vatsan pehmennyslääkettä (Levolac). Vaikka potilaan omassa kaapissa olisi näitä lääkkeitä, niitä ei saa antaa. Lähihoitaja saa antaa lääkärin määräämät ja sairaanhoitajan jakamat lääkkeet potilaalle.

Jos sairaanhoitajaa ei ole enää talossa esim. iltavuoron aikana, pitää lähihoitajan soittaa kunnan sairaanhoitajalle, joka antaa lääkemääräyksen. Eli vielä kerran. Jos potilas valittaa päänsärkyä illalla, soittaa lähihoitaja kunnan sairaanhoitajalle, joka antaa luvan antaa buranaa.

Sairaanhoitaja perusteli asiaa sillä, että Ruotsissa on ollut paljon väärinkäytöksiä ja lääkevirheitä lähihoitajien toimesta, johtuen puutteellisesta koulutuksesta.

Ruotsissa lähihoitaja ei myöskään ota verinäytteitä, pistä tai katetroi. Moni työkaverini onkin kysynyt opiskelenko sairaanhoitajaksi, sillä otan, ja tulen ottamaan verinäytteitä.

Kuva on Suomi-kodin sisäpihalta. Eikö olekin viihtyisää =)

Adjö!


1 comment:

  1. Eroja on mielenkiintoinen tarkastella. Tietenkin niitä täytyy peilata laajempaan kontekstiin - koulutuskulttuuriin ja ammattilaisten keskinäiseen sovittuun työnjakoon. Mutta koulutus Suomessa on hyvä, siitä olen samaa mieltä sikäläisten kanssa. Voisiko paikallisen lähihoitajan koulutus siellä vastata enemmänkin hoiva-avustajan koulutusta täällä :-) Olisipa aika mielenkiintoista päästä päiväksi kouluun vierailulle!

    ReplyDelete